image
T2X

Un SUV sportiv
flexibilitatea ?i spa?iul caracteristic unui SUV
indicatoare ca la motociclete

Citeste mai mult
image
ORLANDO

Maximizarea spa?iului
un MPV în 5 u?i, cu 7 locuri
ofera economie de combusitibil

Citeste mai mult
În 1900 un tân?r inginer european ?i-a croit drum c?tre America. Numele lui era Louis Chevrolet. Restul este istorie. Chevrolet, compania fondat? de el, a stabilit foarte rapid noi standarde privind încrederea, siguran?a ?i raportul calitate pre?. De atunci, ...Citeste mai mult

Fast food pentru curse rapide

Detin?torul actual al titlului Campionatului Mondial de Turisme, Yvan Muller, sau Tommy Milner, campionul cursei americane de 24 de ore de la Le Mans din 2010 pot s? nu fie considera?i atle?i în sensul tradi?ional al cuvântului, dar au o form? fizic? similar? cu a oric?rui alerg?tor de curs? lung? de talie mondial?, pentru a putea face fa?? solicit?rilor fizice incredibile din timpul unei curse automobilistice. Ace?ti pilo?i urmeaz? si diete stricte ?i programe de exerci?ii fizice elaborate de cei mai buni nutri?ioni?ti din lume. Pe lâng? aceasta, în apropierea autovehiculelor de curse se afl? în mod constant buc?t?rii special echipate ?i buc?tari gata s? preg?teasc? în orice moment un fel de mâncare „turbo”. Alimenta?ia de tip fast food cap?t? o cu totul alt? semnifica?ie.

„Cercet?rile FIA au demonstrat c?, pe parcursul unei curse, pilo?ii pierd pân? la 3 kg din masa corporal? prin transpira?ie ?i ard acela?i num?r de calorii ca un participant la proba olimpic? de triatlon. În acest sens, con?inutul ridicat de minerale al mânc?rii (sare ?i potasiu) este vital”, a declarat David Alaria, nutri?ionist ?i antrenorul personal al lui Yvan Muller. „Dieta este, de asemenea, vital? pentru Chevrolet Cruze, deoarece regulamentul Campionatului Mondial de Turisme reglementeaz? greutatea total? a autovehiculului, inclusiv greutatea pilotului.”

Campionatului Mondial de Turisme (WTCC) este una dintre cele mai incitante ?i solicitante curse, care str?bate 23 de ??ri din Orientul Îndep?rtat, America de Sud ?i Europa. ?i, de fiecare dat? când c?l?tore?te, echipa ia cu sine, la propriu, buc?t?ria. Echipa Chevrolet transport? pentru fiecare curs? o buc?t?rie complet utilat?, cu o greutate total? de 14 tone, cu camer? frigorific?, cuptoare ?i orice ustensil? imaginabil?.

Mike Raby este buc?tar ?ef, specialist în fast food, a c?rui sarcin? de serviciu este s? hr?neasc? pilo?ii Chevrolet participan?i la Campionatul Mondial de Turisme, astfel încât ace?tia s? fie aler?i ?i s?-?i concentreze aten?ia, pe parcursul întregii zile, asupra unora dintre cele mai celebre curse ?i trasee din lume. „În lumea noastr? conteaz? efectiv fiecare secund?, ?i din acest motiv echipele î?i petrec cea mai mare parte a st?rii de veghe în garaj, astfel încât s? fie aproape de autovehicul ?i s? poat? ac?iona rapid în caz c? este anulat? o sesiune de antrenamente sau este necesar? schimbarea unui pilot. Astfel, avem un buc?tar repartizat special pentru garaj, care poate fi apelat în orice moment ?i care poate preg?ti în mai pu?in de cinci minute o mas? pentru un pilot.”

Dup? o curs? lung?, primul lucru pe care îl fac cei mai mul?i dintre noi este s?-?i întind? picioarele ?i bra?ele amor?ite din cauza oboselii. Acest lucru este similar cu oboseala unui pilot de curse. Timpul petrecut pe pist? supune la un efort imens corpurile pilo?ilor, ace?tia î?i încordeaz? mu?chii în mod constant la fiecare viraj, frân? sau schimbare de treapt? de vitez?. Este ca ?i cum te-ai afla timp de dou? ore într-un montagne-russe, fiind proiectat în toate direc?iile.

În acest sens, cu dou? zile înainte de un eveniment important, atle?ii „se alimenteaz?” cu paste bogate în glucide, care le furnizeaz? energie ?i le asigur? rezisten??; din meniu fac parte pe?tele marinat pr?jit, cu orez, file de ton ?i tortellini cu dovleac. În orice caz, fiecare fel de mâncare trebuie s? fie gata în doar câteva momente.

„Secretul oric?rui fel de mâncare g?tit în cinci minute este s? fie preg?tit în avans. Astfel, de exemplu, ingredientele de baz?, cum ar fi ceapa, usturoiul ?i legumele sunt tocate în prealabil ?i p?strate la frigider, pentru a fi gata s? fie aruncate în tigaie în câteva secunde.”

Camioanele care transport? buc?t?ria Chevrolet c?l?toresc pe toat? durata sezonului ?i, ori de câte ori este posibil, buc?tarii utilizeaz? ingrediente locale, proaspete. Indiferent de zonele în care c?l?tore?te echipa Chevrolet, tradi?ia culinar? local? este la fel de important? ca ?i cultura locurilor în care caravana Chevrolet popose?te. Nu de pu?ine ori meniul va con?ine mâncare de fasole în stil englezesc, al?turi de felurile de mâncare na?ionale, de exemplu, Tapas în Spania sau Pollo alla Cacciatora la Monza. În plus, într-o buc?t?rie creat? special pentru un ritm alert sunt servite feluri cu por?ii mici, dar cu valoare nutritiv? mare, cum ar fi mixul concentrat de banane, fructe uscate ?i fiertur? de ov?z, pentru a preveni somnolen?a, (la Le Mans, micul dejun se serve?te la ora 2:00 noaptea, pentru ca toat? lumea s? fie activ? în primele ore ale dimine?ii.)

„Totul are un indice glicemic sc?zut, pentru ca organismul s? elibereze lent energie, ceea ce este decisiv pentru evenimentele de anduran??”, ad?ug? Mike. „Campionatului Mondial de Turisme ?i cursa de la Le Mans implic? un osp?? în mi?care care reprezint? pentru noi o provocare unic?. De cele mai multe ori c?ldura este cea mai mare problem?. Când suntem în Brazilia, termometrul din buc?t?rie indic? de obicei temperaturi de peste 38şC (100şF). Preg?tirea prânzului pentru 200 de persoane este o experien?? aparte, este ca ?i cum ai g?ti într-o saun?.”

„Pe scurt, pilo?ii sunt la fel de pasiona?i de mâncare ca ?i de curse. Atunci când autovehiculele ?i pilo?ii sunt solicita?i pân? la limit?, alimentele ?i nutri?ia trebuie s? fie reglate fin, la fel ca ?i ma?inile. În fond, pilo?ii no?tri sunt ceea ce m?nânc?”, a concluzionat Mike.


Osp??ul mobil Chevrolet, gata în cinci minute

Nu exist? niciun dubiu c? via?a modern? se desf??oar? în vitez?, astfel c? buc?tarii no?tri Chevrolet, care preg?tesc mesele pentru Yvan Muller sau Tommy Milner, ne-au dat o re?et? simpl?, delicioas? ce se poate prepara în cinci minute, absolut perfect? pentru oamenii afla?i mereu pe drum:

Ingrediente
ˇ        2 buc??i de piept de pui f?r? piele
ˇ        ulei de m?sline
ˇ        1 ceap? mare
ˇ        2 morcovi mari
ˇ        1 pung? mic? de broccoli
ˇ        1 conserv? de fasole p?st?i
ˇ        ˝ dovlecel
ˇ        ˝ pachet/conserv? de baby corn
ˇ        ˝ pachet de maz?re mange tout
ˇ        O lingur? de ulei de m?sline
ˇ        O lingur? de sup? de pui sau ap?
ˇ        2 linguri de bulion


Preparare
1.        Sp?la?i ?i usca?i pieptul de pui, apoi t?ia?i-l în fâ?ii sub?iri.
2.        Sp?la?i ?i toca?i legumele în buc??i sub?iri.
3.        Utilizând un wok sau o tigaie mare, pr?ji?i puiul în ulei de m?sline timp de 3 minute, amestecând, apoi ad?uga?i legumele ?i pr?ji?i, amestecând în continuare pân? când puiul este gata.
4.        Ad?uga?i supa de pui ?i bulionul ?i în?bu?i?i timp de 1 minut
5.        Servi?i imediat, cu garnitur? de orez brun ?i t?i?ei.

Felurile de mâncare preferate ale pilo?ilor:
Yvan Muller: Vit? Bourguignon
Alain Menu: Paste integrale
Rob Huff: ?unc? de Parma cu pepene galben